Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Czech, Prag!

Publicerad 2018-06-11 21:32:00 i Prag, Resor,

Inatt kom vi hem från Prag. Stupade i säng och så upp tidigt imorse och åka iväg till jobbet :) Men jag fick träffa barnen en snabbis innan skola och förskola, ett mycket kärt återseende! :) Men, om vi tar det från början då..i onsdagskväll lämnade vi barnen hos farmor och farfar eftersom vi måste kliva upp 04 på torsdagsmorgonen och påbörja resan mot Prag. Vi var ganska trötta när våra alarm kickade igång nästkommande morgon, men förväntansfulla naturligtvis.. :) Det var blött och riktigt ruggigt ute när planet lyfte från Kallax. Jag tokfrös.Vi var framme ganska tidigt på Arlanda så vi åt frukost och jag köpte med mig en bok och en tidning till nästa flygresa, som gick av stapeln strax innan kl 11. 12.40 (tror jag) landade vi i Prag och där blev vi hämtade med taxi till vandrarhemmet. Så vi var framme i Prag mitt på dagen, på vår tionde bröllopsdag :) När vi checkat in och lämnat våra saker på rummet begav vi oss raskt ut på stan. Först hamnade vi på någon avlägsen gata och jag tänkte i mitt stilla sinne, var är alla restauranger och barer/pubar som alla pratar om? Vi hittade en till slut iallafall där vi stannade till för lite dryckenskap. Sen hittade vi ju massor och åter massor..vi var bara på fel gata! Under vår resa var det värmebölja, runt 28-30 grader varje dag! Det var lite kämpigt emellanåt, men härligt när man hittade skugga eller det blåste varma brisar. 
Här är vandrarhemmet vi bodde på, Rosemary Hostel:
 
 
 Vårt rum låg på fjärde våningen. Piece of cake tänkte vi naivt när vi entusiastiskt äntrade trapphuset. Det var 12(!) trappor att beta av innan vi var uppe. Puuhh..
Det fanns en hiss. Stor som en skolåda typ. Jag älskar inte att åka hiss så att säga. Jag gjorde det ibland, men då stod jag mest och knep ihop ögonen och spände mig tills hissen stannade längst upp. Skräcken alltså att fastna i en hiss stor som en ikea-garderob..men det gick ju bra.
Här är vårt rum vi bodde i. Vi hade hyrt en sk "studio" så vi hade egen toalett och dusch och litet pentry med köksprylar. 
 
Och det här rummet saknade AC, så det blev som en bastu där..vi hade en fläkt på rummet som gick konstant men det räckte ju inte på långa vägar, det var det enda negativa med det här vandrarhemmet. 
Efter en runda på stan vilade vi en stund, drack bubbel och hoppade i finstassen. Jag hade hittat och bokat bord på en italiensk restaurang kvällen till ära.
Jag fick bara med en bild dessvärre..tycker fortfarande att det är lite skämsigt att slita upp jättekameran ur väskan och börja fota i en fullsatt restaurang, till skillnad från alla andra som nöjer sig med att fota med sin mobilkamera ;) Nåja, jag tänkte sen att det är ju ingen som vet vem jag är, jag kan ju likväl vara en superkänd bloggare från ett annat land, det vet ju inte de..
Men den här gången blev det bara ett foto på bubblet medans vi väntade på maten:
Efter middagen strosade vi hemåt och jag blev sugen på choklad, så vi sökte upp en minimarket för att handla. Så förvånad jag blev när vi möttes av hylla efter hylla med cannabisprodukter! Förvirrat såg jag mig omkring och tänkte om vi hamnat fel? Det var chips, choklad, kakor, klubbor, öl, spritsorter och muffins spetsade med Marijuana. Men till slut hittade vi det vanliga godiset, lite längre in i butiken! Jag googlade sen och kunde läsa mig till att, som jag förstod det, så är cannabis lagligt i Tjeckien. Under resans gång stötte vi på cannabisprodukter i nästan varenda minimarket vi besökte..helt galet! 
Här kommer lite blandade bilder från vår resa:
Massor av smågator fanns det..och trånga var de för det mesta :) Mycket vackra, gamla hus..och väldigt välutsmyckade! 
Och vi åt och drack..
Trots att vi gick i flera, flera timmar varje dag och har besökt flertalet sevärdheter finns det fortfarande massor kvar att se och uppleva. Vi kommer defenitivt besöka Prag igen <3 Sista kvällen hade vi spanat in en restaurang som låg högt upp i ett gammalt torn
Det gick inte att boka bord via nätet och menyn var svårläst online så vi gick dit direkt och hoppades på tur. Vi fick det sista lediga bordet och det var en otroligt mysig restaurang, MEN när vi började blada i menyerna kände jag kallsvetten bryta fram i pannan. Det var SJUKT dyrt. Alltså det är ju överlag billigt i Prag, men inte här. Och jag hittade inte ens någon mat som kändes värt att lägga halva semesterkassan på..allvarligt, vem vill betala typ 400 sek kr för en kycklingfile? Vi satt där och kände oss som fån, nervöst bläddrande i menyn och jag försökte finna en flyktväg ut på ett lagom diskret sätt. Men vi går bara, sa maken lugnt, vi har ju inte beställt något än. Så när kyparen gick iväg utom synhåll reste vi oss bara och gick. Jag vet inte, vad gör man? Säger "This is way too expensive? I dont like this food?" Så vi lämnade skyndsamt den vackra restaurangen och såg oss inte om! När vi sen passerade restaurangen nästkommande dag var jag rädd att kyparen skulle stå där i fönstret och skrika argt på oss ;) Jag vet inte hur man gör en värdig sorti, jag är inte så världsvan..
Nåja, det var säkert någon annan rik och hungrig person som fick vårt bord sen. Vi hittade en annan restaurang med betydligt billigare mat(och tyvärr inte lika mysig miljö, men man kan inte få allt här i världen)..
Nästa dag var det dags för hemfärd och det var ett evinnerligt strulande med taxichaufför som inte tog kort, försenat flyg, missad middag på grund av försenat flyg, urladdad mobil och utlästa böcker(långtråkig flygresa) och fötter som svällde upp till kingkongsize! Som grädde på moset fick vi springa som galningar för att inte missa anslutande flyg, över heeeela arlanda..bara för att sen upptäcka att det planet också var lite försenat och att vi hade kunnat förflytta oss utan att få blodsmak i munnen...
Vi åt middag på Max i Luleå sent på kvällen och innan vi var hemma så var klockan kring halv 1. Jag vet inte när jag somnade sen för jag lyssnade på en podd för att slappna av och komma till ro, men inte har vi haft många timmars sömn. Inatt blir det bättre. Och nu är ju barnen hemma så jag kan slappna av <3 Men på det stora hela, en underbar resa! Och barnen hade haft det jättebra och var så nöjda, det var roligt att allt funkat så bra :) 
Mina fötter är fortfarande svullon, så jag ska lägga dem i högläge och glutta på serier en stund. Trevlig kväll på er :)
 

Kommentarer

Postat av: CE

Publicerad 2018-06-24 08:37:12

Underbara bilder från er resa :-) och intressant läsning :-)

Svar: Tack! <3
norrbottensgarden.blogg.se

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela