Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Vardagsliv, Badtunnan Herman och ett steg närmare husets ålder

Publicerad 2017-10-14 11:47:44 i Barnen, Historia, Personligt,

Den här veckan har fungerat betydligt bättre än förra. Visst har det varit mycket den här veckan också men maken har anpassat sina arbetstider under veckan så att han kunnat hämta barnen(annars är det alltid jag då jag hinner komma hem först). Vi har verkligen försökt att jobba utifrån de råd vi har när det gäller explosiva barn och vi har undvikit många strider tack vare det. Så den här veckan har varit helt okej faktiskt och det gör mig glad. Vi fortsätter att fundera på olika lösningar för vår familj som är lämpligast och jag har signalerat till skolan att dottern behöver extra stöd, särskilt i matte, vilket hennes lärare bekräftade att hon också märkt, och att dottern verkade ha  "tappat" vissa matematiska kunskaper som hon behärskat förut. 
Ikväll får vi efterlängtade vänner på besök, ska bli såå roligt! Vi ska bada badtunna, sista för säsongen. Sen tömmer vi den. Det ska faktiskt bli rätt skönt att tömma ur för säsongen. Då vi har egen brunn och inte kan tömma vattnet efter varje badning får vi sköta om vattnet som om det vore någon slags surdeg. Vi har reningsverk som ska köras ett par timmar varje dag och ett mindre apotek av kemikalier som ska hålla vattnet fritt från bakterier, algtillväxt och hålla rätt ph-värde, så det är lite pyssel med badtunnan när den är igång! Jag kom osökt att tänka på den här vänskapskakan Herman om ni hört talas om den? En kakdeg som man skulle dela med sig av till vänner och fick man en sån deg skulle man sköta om den varje dag och mata den med diverse ingredienser innan den slutligen var redo att bakas. Jag ska nog döpa vår badtunna till Herman. 
Just det, i veckan hittade jag av en slump in på något släktforskningsforum och lyckades hitta en notis om en av människorna som bott i vårt hus. Hon föddes här i vårt hus 1842! Vi vet ju fortfarande inte exakt byggår men det fanns 1842 iallafall :) Hon som bodde här emigrerade senare till Amerika där hon gifte sig och fick barn. Av den lilla informationen jag lyckats skrapa ihop vet jag att det var flera från det här huset som emigrerade under den perioden, men det är ändå kul att läsa och lägga pusselbitar. 
Nu ska jag fortsätta skrota på här hemma, fixa och dona innan vännerna dyker upp <3 Önskar alla en härlig helg!
Två spexarungar som vaknat 05.50 imorse. Det får bli tidig kväll för dem ;)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela