Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Långfredag

Publicerad 2018-03-30 08:30:56 i Barnen, Dukning, Påsk2018,

Godmorgon!
Sitter här med en kopp kaffe och försöker tagga för att förbereda allt som ska packas innan vi drar iväg norrut. De mindre barnen har varit uppe sen i ottan, ivrigt tjattrande men stundtals också ivrigt kivandes sinsemellan. Till slut blev jag less på att försöka ropa åt dem från övervåningen att sluta bråka, för de varken lyssnade eller slutade så det var bara att kliva upp. Men det är ju ljust ute nu på morgonen och det gör ju en otroligt stor skillnad för ork och humör! 
 
Igår jobbade jag halvdag, sen snabbt och träna och så hämta upp dottern från skolan. Minstebarnet har varit sjuk, i vanlig ordning, så han var hemma med pappan. Jag styrde upp en liten dukning, åkte och hämtade upp stora sonen från bussen och sen åt vi icke traditionell påskmiddag i form av hemgjorda hamburgare :) Enkelt, men så gott! De mindre barnen ratar det mesta i matväg ,men hamburgarna slinker ner. När de sen gått och lagt sig, under stora protester(vem vill gå och sova när storbrorsan äntligen kommit liksom), avrundade vi kvällen med klassikern "Den gröna milen". 
Nu på morgonen har jag fixat iordning och gömt påskägg. När stora sonen vaknar ska de få leta :) 
Minstebarnets ägg, gömd i en liten kista. Jag köpte en stygga-vargen mask som jag tror han kommer gilla också :)
Här kommer några bilder från dukningen
Idag hade dock blommorna slagit ut till sin fulla potential..
Nu ska jag fortsätta stöka på här och försöka göra någon nytta. Önskar er alla en riktig glad påsk!

Koreanska tacos

Publicerad 2018-03-25 09:11:00 i Mat och dryck, Middag,

Jag fick alldeles nyligen ett mattips av en kollega från jobbet som jag blev så nyfiken på att testa. Koreanska tacos, gjorda på entrecote! Vi köper köttlådor ibland och har därför haft en entrecote i frysen som bara väntat på att bli tillagat och så det passade ju perfekt! Åhh så gott det blev, och kul med lite annorlunda smaker. Detta kommer vi definitivt göra fler gånger :)
 
Till förrätt blev det rödlökspannacotta med löjrom. Recept HÄR
Mums!
Och så den förtjusande vamrätten då:
Jag använde detta RECEPT
 
Till dessert blev det vaniljpannacotta med passionsfruktscurd. Jag störde mig lite på att jag inte tänkt mig för och gjorde två "pannacotta-rätter" vid samma tillfälle, men den var ju salt till förätten och söt till dessert så det gick ner ändå ;) Pannacottareceptet minns jag inte vilket jag använde, men det var ett väldigt basic recept så det är bara googla om ni behöver recept. Passionsfruktscurden hittar ni ett recept på HÄR
 
 
Det var ju Earth Hour igår så vi släckte ner och tände massa ljus. Senare såg vi Solsidan-filmen, lite slätstruken film, men lagom lättsmält i sin tappning för en helt vanlig lördagskväll :) 
Nu ska jag dricka en stor kopp morgonkaffe och ännu en stund ignorera det faktum att det är måndag imorgon ;) 
 

Hypnogoga och hypnopompa drömmar

Publicerad 2018-03-24 09:37:57 i Drömmar, Sömn,

När jag var liten hade jag ofta drömmar som jag senare lärt mig att de kallas ”klardrömmar” eller ”lucid dreaming” på engelska. Kortfattat innebär det att man är medveten om att man drömmer.  Som liten brukade jag ”vakna” i mitt rum i, min säng och efter en kort stund inse att jag drömde, för det var alltid någon liten detalj som inte stämde med verkligheten. Jag minns vid ett tillfälle att påslakanet i sängen hade ett annat mönster än i verkligheten och då fattade jag att jag drömde. Denna typ av drömmar var nästan alltid mardrömmar och det brukade dyka upp läskiga figurer/väsen som ibland rörde vid mig och det var svårt att vakna ur dessa drömmar. Det hände flera gånger att jag vaknade upp direkt i en ny dröm, det var inte kul! Ibland flera gånger efter varandra. Men det där försvann allt mer med åldern, minns dock inte helt och hållet när. Jag vet att jag hade liknande drömmar i tonåren i alla fall, men inte lika ofta. Jag har alltid drömt mycket och har livliga drömmar, men klardrömmar och sånt har det varit sparsamt med i vuxen ålder. Jag har flera nära släktingar som upplevt sömnparalyser, men det har aldrig hänt mig. Däremot har jag ibland upplevt att jag ibland hamnar i det där tillståndet melan vaken och sömn och att det börjar övergå i mardrömmar. Alltså jag kan höra det som händer runtomkring mig, ex tv:n eller radion, men är samtidigt i sovande tillstånd och ibland blir det obehagliga upplevelser som att jag hör att någon kommer in i rummet, som inte finns, och då brukar jag vilja vakna och det går inte. Det är lite som att försöka röra sig i vatten, allt går trögt och långsamt och det tar ibland ett tag att vakna på riktigt. Det händer tack och lov ganska sällan :)

Nu har jag haft två drömmar på kort tid som varit riktigt konstiga. Inte klardrömmar dock. Jag googlade fenomenet och jag har upplevt både hypnagoga och hypnopompa drömmar, det blir som en slags hallucinering strax innan uppvaknade eller insomnande då man är mitt emellan sömn och vakenhet och då kan man se syner och/eller höra saker. För någon vecka sen hade jag en sån där synhallucination, såg en enorm svart spindel krypa in mellan kuddarna i sängen! Jag minns att jag satte mig upp och backade bakåt i sängen i panik, det var som en slags sjöborre fast med spindelben och det var så äckligt! Maken vaknade och undrade vad jag gjorde. Han fick lysa med ficklampa och plocka undan alla kuddar så jag fick se att det inte fanns någon spindel där! Det tog en bra stund att somna om efter det..

Under veckan drömde jag att en främmande människa klättrade upp i vår säng, på min sida, alldeles intill mig. Då "vaknade" jag till med ett ryck och människan var naturligtvis inte där..Jag vet med mig att jag kan få störd sömn om jag är stressad, men de sömnstörningarna brukar yttra sig i mer orolig sömn och vanliga mardrömmar, inte synvillor. Dessutom tycker jag inte att jag varit så stressad de sista veckorna, jag har dock kommit ur en period av hög stress och en tid av diverse påfrestningar så det kanske är hjärnans sätt att lätta på trycket? Jag har överlag varit mer virrig än vanligt så det är säker efterdyningar av allt det som varit.

Nu ska jag äta frukost och bara njuta av helgen, utan allt för många måsten! Trevlig helg på er :)

 

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela