Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

10 år med ett Jay Leno-fejs

Publicerad 2018-06-29 18:04:09 i Semester,

Jag hämtade ut mitt förnyade körkort under veckan. Körkortsbilden var hemsk. Jag ser ut som en kvinnlig version av Jay Leno! Så nu är jag alltså dömd att ha ett Jay Leno-face i plånboken att legitimera mig med tio år framåt.

Maken tycker att jag svamlar. Jag frågade honom om jag ser ut sådär på riktigt? Han tyckte det, och la till att det är väl inget konstigt med den bilden? Jag som gnällt på att folk sagt att jag är så lik Lotta Brome´..jaja..

 

Vi har fått semester nu! Nu ska vi försöka härja med huset och gården allt vad vi orkar och vädret tillåter :D Vårt hus ser för tillfället ut som ett ödehus som stått obebott i femtio år, med vildvuxen gräsmatta och färgflagad husfasad..det ser SÅ illa ut! Jag sa det igår till maken, att byborna kommer att tro att vi bara flyttat ut och gett upp med huset mitt i alltihopa..Men en del hänsyn måste tyvärr tas till min rygg som gav mig ett praktryggskott i söndags. Det kom inte sådär pang-bom som det vanligtvis gör, istället kom det smygande, ungefär som ett annalkande migränanfall och utvecklades i full smärta innan kvällningen. De efterföljande dagarna var hemska. En natt hade jag sådana fruktansvärda kramper i ryggen så att jag inte kunde röra mig överhuvudtaget. Det var som förlossningsvärkar, fast i ryggen. Jag hasade mig till doktorn nästkommande dag, som skrev ut pronaxen och muskelavslappnande, skickade remiss till röntgen och hänvisade mig till fortsatt behandling hos fysioterapeut. Intressant att han ville göra röntgen, det har de aldrig tidigare brytt sig om att göra under dessa år som jag fått såna här ordentliga ryggskott.  Jag har sedan förra hösten både simmat och styrketränat flera gånger i veckan för att undvika ryggproblem, men ibland händer det ändå. Jag har även under pågående ryggskott testat en massa olika övningar som inte känns som att de gjort till eller från. Jag har varit uppe och promenerat och rört på mig så mycket jag bara förmått men det är så svårt när det gör så fruktansvärt ont, speciellt när musklerna börjar krampa..

Men jag har hittat en övning som faktiskt funkar bra för just min rygg och det är att ligga på golvet och lägga upp fötter och underben på en stol och ligga så en bra stund. Det har varit det enda som avlastat min rygg och fått smärtan att dämpas.  Nu håller ryggskottet på att läka ut och jag kan röra mig, hyfsat obehindrat, om jag tar det lugnt. I helgen ska vi åka och köpa färg till huset och planteringsjord till pallkragarna, sen ska vi försöka få komma igång med göromålen. Ikväll blir det att fira in semestern med lite god mat och en somrig drink! Bilder och recept kommer i nästa inlägg.

 Semesterdrinken med smak av hallon, rabarber och prosecco! Mums!!

 Önskar er alla en härlig sommar! 

Midsommarafton 2018

Publicerad 2018-06-24 12:57:06 i Fest och kalas, Midsommar, Sommar,

Pustar ut efter en väldigt rolig, men väldigt intensiv midsommar! Min mamma och hennes man fyller 60 i år så de ställde till med storkalas på midsommarafton :) Så vi har stretat och fixat och lagat mat i flera dagar :D 
Det blev en lyckad fest och maten hade strykande åtgång, det var inte mycket rester kvar igår! Jag och en av mina kusiner hade bland annat i uppgift att styra upp en bearnaisiesås för ca 40 pers, jag var så nervös innan och rädd att misslyckas med detta, men det gick faktiskt alldeles utmärkt då vi fick expertrådgivning från kusinens svåger som är kock. :) Men som sagt, mycket förberedelser och sena kvällar och sen en stor fest på det, så igår var jag riktigt mör och trött. Här är några bilder. (Med respekt för övriga gäster lägger jag bara ut bilder på min egen familj :) )
 
Pojkbarnet tränade ivrigt på cyklingen
Dottern spöade mig i memory
Och så kom ju hon den där kompisen som bor i Hälsingland, kärt återseende för dem båda! De lekte och lekte och lekte <3 <3 
Mamma och hennes man hade pyntat i ladugården
 
Min äldsta och brorsans yngsta var serveringsansvariga vid buffebordet och såg till att allt flöt på smidigt. De gjorde ett toppenjobb, så duktiga! Min son ba "Äh, det var väl inget..vi behövde ju bara sitta där och vi kunde ju äta hur mycket mat vi ville samtidigt". 
Minihamburgare och minipizzor gick hem hos barnen. 
Så mycket gott och ändå fick ta beslutet att prioritera bort lite rätter på grund av tidsbrist. Men jag tror inte att någon saknade mat faktiskt ;) Till dessert fanns det marängtårta med jordgubbar samt jordgubbar och grädde. 
Sen var det sång, och tal och presentöppning och prat och skratt. Jag fick frågan om jag kunde någon allsång och jag föreslog den enda sång jag kan utantill: "Den gröna termosen" av Eddie Meduza men det förslaget röstades snabbt ner, jag vet inte..? ;) 
 
Vi kom hem igår eftermiddag, värmde upp lite rester  att äta och sen kollade vi mest film och bara myste på. Alla andra göromål fick stå tillbaka en dag som denna ;) Idag känner jag mig betydligt piggare och taggar för en sista arbetsvecka innan jag går på semester. Men nu ska vi strax till svärföräldrarna och träffa svägerska med familj som är på besök från Stockholm och äta middag. Skönt att slippa laga mat, är en liiiten smula mättad på matlagning nu..
Hoppas ni alla haft en trivsam helg!

De där gångerna när det blir så tydligt

Publicerad 2018-06-15 17:32:47 i ADHD, Personligt, Sommar,

Ni som hängt med ett tag, och speciellt ni som känner oss vet ju redan sen tidigare att vi i flera år innan dottern fick sin ADHD-diagnos signalerade för att hon inte riktigt var som ”alla” andra. Problemet har alltid varit just detta, att det inte märks så väl utåt. Hon är en tjej som är duktig på att föra sig och uppträda väl i situationer med andra människor. Hon är inte utåtagerande, stökig eller hyperaktiv. Ibland kan hon tendera att ha myror i brallan, men egentligen ingenting som jag tror andra uppfattar som avvikande jämförelsevis med andra i samma ålder. Vår dotter är en försiktig tjej, som inte självklart tar plats och syns eller hörs. Hon har koncentrationssvårigheter och har därmed också svårt att "sålla" bort ljud och synintryck, på ett sätt som andra kan behärska utan större bekymmer. Det är vi föräldrar som ser svårigheterna och det är vi föräldrar som får hantera dem dagligdags. För hon håller ”ihop sig” och kraschar när hon kommer hem. Igår fyllde hon nio år. Som många andra barn hade hon sett fram emot sin födelsedag väldigt mycket och var spänd av förväntan på att få öppna sina födelsedagspaket. Vi kom gemensamt överens om att hon skulle få öppna en liten present på morgonen och resten efter skolavslutningen på kvällen.

Redan innan vi åkte iväg till avslutningen signalerade hon att hon var spänd och lite nervös. Jag lugnade henne och sa att allt kommer att gå bra. Eftersom hon fyllde år hade hon även fått välja middag, och det skulle då bli hamburgare på Sibylla. För att slippa stressa i oss maten hade vi även där pratat igenom och enats om att vi äter efter skolavslutningen. Jag trodde naivt nog att avslutningen skulle ta max en timme.  Jag hade SÅ fel.

Det var samling på Folkets hus och det var fruktansvärt mycket folk där, hela skolan från förskoleklass till klass sex plus alla anhöriga. Ett konstant högt sorl låg över lokalen. Varje klass skulle sjunga en sång. Och så var det individuella uppträdanden. Och så skulle lärarna sjunga. Sen skulle skolans elever sjunga gemensamt. Sen skulle alla sjunga tillsammans. Sen var det en långdragen betygsutdelning för sexorna och kramar och grinkalas på det. Sen rektorns tal. Sen rektorns spex-dans. Och sen när allt äntligen var över och vi kunde lämna den överfulla och kvalmiga, syrefattiga lokalen så strömmar horder av människor ut genom lokalen och ned för trappen, samtidigt. Jag försökte få fram dottern genom folkmassan och hon blev blek och lite spak. ”Jag är yr” sa hon ynkligt flera gånger och vi fick till slut ta henne åt sidan och låta folkmassan mattas av innan vi kunde ta oss ut. När vi så äntligen efter många om och men tog oss ut och ner till Sibylla så skulle de egentligen stänga men var snälla och lät oss äta ändå(Tack för det!). Men dottern var så medtagen och slut och trött och överstimulerad av intryck så hon orkade inte äta :( . Hon som längtat så. Hon frågade om hon kunde få öppna sina presenter nästkommande morgon istället då hon själv kände att hon inte skulle orka det då vi kom hem. Det blev ju då inget födelsedagsfika heller.

Hon somnade i bilen på vägen hem men vaknade sedan när maken bar in henne till hennes säng. Då kom panikångestattacken som hon alltid får när hon blivit överstimulerad/är orolig/övertrött och även om vi föräldrar lärt oss att hantera den hjälpligt så gör det fortfarande ont att se hur illa hon far i aktiviteter som andra inte ens behöver reflektera över. Här blir hennes funktionshinder med ens så tydligt. Den här typen av aktiviteter dränerar henne, hon har nog svårt att orka med att hänga med i klassrummet en hel dag. Att då fullständigt bombas med synintryck, konstant sorl, lång väntan och stora folksamlingar blir förödande för henne. Älskade lilla dotter <3

Jag vill inte att hon är med nästa år om det ska vara ett liknande upplägg. Måste prata med skolan om detta och utforma någon slags anpassad plan för henne. Skolavslutning ska ju vara roligt och mysigt, inte skapa ångestattacker. Ikväll ska vi rå om henne och minimera intrycken. Vi ska bjuda på pizza, och kolla film. 

Idag har jag nåtts av ett fruktansvärt tråkigt besked om en människas bortgång. En underbar person som var mamma, fru, syster och dotter. Mina tankar går till familjen <3 

 
Dottern frågar, mamma varför fotar du mig så mycket? För att du är så fin, svarar jag.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela