Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Slut på semestern

Publicerad 2018-07-29 14:29:08 i Loppisfynd, Semester,

Nu är min semester slut, imorgon är det dags att återgå i tjänst. Det har varit en varm semester, varmare än jag upplevt på många, många år! Sammanfattningsvis en bra semester men ganska mycket jobb kring hus och hem och ganska lite ren semester och nöjen i jämförelse. Det hade jag önskat mer av. Men vi har ju en vecka på Kreta om tre veckor, långt bort från hushållsysslor, städ, tvätt och husmåleri! Och under veckan som gick var vi till Ranua och gick på djurpark och bodde i någon slags mellanting mellan stuga och lägenhet i två nätter. Det var mysigt och roligt och ungarna nöjda, viktigast av allt ;) Det är väl det som känns lite ibland, att om vi ska byta miljö på semestern så är det att hyra stuga/hotell någonstans. Vi har ingen båt, ingen stuga, husbil eller husvagn. Och jag vet att i dagsläget skulle det ju inte alls funka att ha stuga, vi har nog med huset..men jag kan sakna den där känslan av miljöombyte som inte kostar skjortan. 
Jag lyckades inte fota någonting alls i Finland, ångrar mig såhär i efterhand..skyller på att värmen gjorde mig mindre kreativ och iderik...Men ni ska få se en bild jag fick skickat till mig häromdagen. En bild av vårt hus från 30 eller 40-talet. Jag har visat den förr, men ni får se den igen. Det här är den enda bilden jag har sett där huset är fotat framifrån, annars har jag ju bara foton från en och samma husgavel. 
Intressant att se husets färgsättning, här ser man ju att de där breda brädorna på var sida om dörren haft en avvikande färg(Precis som jag misstänkte), till skillnad mot idag när allt har samma kulör. Til och med offerbrädan längst ner verkar ha haft annan färg. Och så tacksamt att få se bron framifrån, ger ju ändå en bättre bild av vad som ska återskapas. Bilden är grynig, men jag har ju sett liknande broar på hus i byn så jag vet utifrån det hur det ska se ut på detaljnivå :) Bron som finns idag är kortare och lägre. Och betydligt mer "stram" i sin design. Funkisbron kallar jag den. 
Eftersom vi varit hemma ganska mycket denna semester och hettan har försvårat det mesta av våra göromål blev jag rastlös en kväll och började riva ner masonit i ett av våra förråd på övervåningen. Först hittade jag tidningar från 1962, vilket var roligt men det blev ännu bättre när jag hittade tidningar från 1926 :) Så kul att läsa om vad som hände i världen för så länge sedan, bland annat om pilsnerterror och botemedel för nervositet!
Idag har det varit mest lugna gatan här hemma. Vi har varit en sväng på loppis här i byn och pojkbarnet fyndade en gitarr och jag fyndade bestick och en duk, 
Nu ska jag skicka stora sonen med bussen till sin pappa och ägna kvällen åt att mentalt förbereda mig för att kicka igång jobb-hjärnan igen! 

Utflykt x 2

Publicerad 2018-07-20 15:55:53 i Semester, Utflykt,

Jag behöver inte nämna värmen va? De flesta har vid det här laget fått smaka på en hetta som sällan frambringas under en svenk sommar..Vi har målat en kortsida och en långsida men sen har det tagit ganska stopp på grund av den innerliga hettan utomhus. Så vi försöker roa oss så gott det går ändå och hoppar på det relativt nya uttrycket "hemester". Förra veckan spenderade vi ett par dagar på marknaden i min hemkommun och passade på att samtidigt träffa hemvändande vänner som bor långt bort. Jättekul att få träffa dem och ses och uppdatera sig sen sist. Synd att de bor så långt bort. I hemkommunen bor även en annan kär vän som jag också önskade bodde närmare, sådär så vi kunde springa över till varandra i bara morgonrocken typ..men, vi gör så gott vi kan för att få till träffarna <3 Det var en kul marknadshelg. Träffade en bekant i öltältet på fredagskvällen som sa något i stil med "Men er två trodde jag då aldrig jag skulle se ute. " Nej och det är så, Vi är aldrig ut. För det första är det inte riktigt vår grej och för det andra så brukar vi sällan ha någon att gå ut med Men en gång om året brukar jag vilja gå ut på marknaden och sen räcker det tills nästa år ;) Vi är ju mer såna som gillar att umgås hemma över lite god mat och dryck och kanske spela exempelvis kubb, bada bastu/badtunna eller spela sällskapsspel eller sitta och surra om allt mellan himmel och jord fram till småtimmarna. Vi pratade om det där med att vara social eller inte med vännerna på fredagen på "förfesten" och min kompis C frågade om jag inte var lite mer social än henne(då hon uppfattat mig så), men jag sa det att nej, jag kan ha ett jättestort behov av att träffa folk och socialisera, men det gäller bara med människor jag känner och som känner mig och som jag känner mig hyfsat trygg med. Jag lär gärna känna nya människor, men jag har svårt att känna mig bekväm i stora folkgrupper och försvinner gärna in i mängden då. Helst några människor åt gången är min melodi ;) 
 
Den här veckan har hittills inkluderat två utflykter, en till en grannkommun och en här hemma i byn :) I onsdags var vi till Piteå(Sjulsmark) och kollade in Jössgården. 
På Jössgården kan man, förutom att träffa hästar, ponnys, kaniner och höns även fika och äta enklare rätter i den gamla stenladugården. Under vårt besök var det så hett så inga djur förutom den lilla ponnyn förmådde att vistas ute. 
Inne på cafet beställde vi lite mat och fikade. Mysigt inrett både ute och inne :)
Efter lunch och kaffe begav vi oss mot Luleå där vi svängde förbi en av mina kusiner på jobbet och sa hej innan hon drar iväg på semester i andra änden av landet, sen vidare och lämna av sonen till sin pappa och så hemåt! Och sen orkade vi inte så mycket mer den dagen ;)
Idag har vi varit på utflykt hemma i byn, det finns en holme en kort bit från oss där jag faktiskt aldrig varit! Hur tokigt är inte det egentligen? Men nu blev det äntligen av. Jag styrde raskt ihop lite lunch och fika och så drog vi dit. Jättemysigt var det ju!
Vattnet är så lågt nu så det gick att gå över till en annan ö via stenarna om man så ville. Den enda som mäktade med hela uppgiften var maken. Vi andra tappade intresset halvvägs och vände ;) 
Ja, ungen har traskat runt i pyjamas hela dagen. Helt på eget initiativ. Vi låter honom hållas.
 
Barnen ville äta i stugan, men till slut lyckades jag ändå övertala dem att vi skulle sitta ute,
 
Ungarna gör så mycket grimaser när man försöker fota dem framifrån så jag har insett att snyggaste bilderna oftast är tagna bakifrån, haha! Lyckades få en på pojkbarnet, men det föregicks av flera minuters dirigerande och tjat om att inte hålla upp gosedjuret mitt framför ansiktet. 
Vi enades slutligen om ett utrymme för gosedjuret i bilden som kändes rimligt för oss båda. 
När vi ätit och fikat och barnen hade hunnit avverka sitt sedvanliga syskontjafseri(enligt schema, ny show varje halvtimme), lät vi dem springa av sig ordentligt och lekte tafatt. Så om ni hörde barn som skrek så det dånade över hela Bonders, det är lugnt, vi lekte bara tafatt ;) 
 
Supermysig utflykt! Nu ska jag bara invänta några graders svalare temperatur innan jag ger mig i kast med middagen. Önskar er en härlig helg!

Att hitta möbeln med stort M

Publicerad 2018-07-11 18:27:35 i Antikt, Möbler, Semester,

Första gången vi var och tittade på det här huset var det ganska välfyllt med gamla antika möbler.(Det är ju en släktgård med vad som verkar vara anor ända från 1800-talet). Ja, och jag har ju berättat förut att säljaren trodde att vi inte var intresserade av antika möbler och vi vågade inte heller fråga om vi fick köpa dem då vi redan fått huset till lägre utgångspris än vad säljaren egentligen ville ha. Så han sålde ju iväg hela klabbet. Jag minns i dagsläget inte alla möblerna som fanns här, men en möbel som jag minns väl är den stor antik skänk som stod i köket. Superfin var den och jag har önskat att få tag i något likartat i flera år. Oftast har de varit alldeles för dyra de som dykt upp i min väg eller för långt bort för att kunna fraktas hit. Vi har heller inte haft bilar med dragkrok, vilket gjort alltihopa än krångligare. Men så en kväll dök det upp en antik skänk i mitt flöde på Facebook, som ett förslag för mig och till ett väldigt bra pris!. Jag visade den för maken som uppvisade ett tämligen avmätt intresse varpå han suckade lite och sa, men inte ska du väl köpa en ny bänk nu igen..Jag kontrade med att vi haft samma skänk i köket i snart fem år men att denna nya skänk verkligen, verkligen var något jag velat ha i flera år! Sen följde ett par dagar av förhandling och kompromisser. Maken var mycket skeptisk, mätte och hummade och tänkte att den skulle vara alldeles för stor för vårt kök. Han visade skeptiskt hur den skulle sticka ut och bara vara i vägen och jag tyckte att så farligt kan det väl inte vara, det har ju stått en likartat skänk precis på samma plats..sen dividerade vi om den isåfall kunde passa någon annanstans och det var inte enkelt..vi har ju ett riktigt stort kök, men ändå fyra fönster och två dörröppningar så det lämnar inte så mycket kvar att spela på. Jag ville inte ha den i tv-rummet heller, jag ville ju ha den i köket! Men så till slut så enades vi som sagt och jag meddelade säljaren att jag ville köpa och så lånade vi svärföräldrarnas släp och hämtade hem det idag. Nu står det på plats hemma i köket och det är inte alls skrymmande eller i vägen, det står ju där som om det aldrig gjort annat. Jag får påminna maken varje gång han tvivlar..att jag kan inte bygga och fixa, men se helheten och möjligheterna rent estestiskt, det kan jag! Och ja, det fick han ju medge trots allt, hehe! 
Kolla bara vilken läckerbit!
Måste ju även dokumentera ordningen jag åstadkommit..som kommer att hålla i typ en kvart.. ;) 
Den gamla skänken, mjölkskåpet fick flytta in i dotterns rum istället. 
Eftersom det är så galet varmt ute har vi inte fixat med att stå och måla på dagtid. Vi har målat på kvällarna när det svanat av så vi har ändå fått målat en kortsida och en långsida ett varv nu :) De två minsta är fortfarande i Norge, så vi har kunnat jobba på en hel del med allt möjligt vilket varit väldigt skönt. Men nu har vi fått en liten lägesrapport gällande att de är på väg hem igen, men på grund av värmen har de tagit de lungt efter vägen. Förutom att baxa omkring möbler har jag bytt tyg på sofflocket då det gamla var utslitet. 
Nu tar vi lite paus i husfix och målning och provar hur det känns att ha semester några dagar ;) Imorgon kommer långväga goda vänner på lunch och till helgen drar vi på marknad i hembyn, för att hänga mer med långväga vänner och vänner som bor i byn. Ser fram emot det. 
Hoppas ni alla har det bra i värmen!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela