Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Tapetsering och vårtecken

Publicerad 2018-04-29 15:04:40 i Renovering, Utevistelse,

Idag har jag tapetserat ett par timmar. För att behålla tålamod och förstånd intakt har jag dock valt att ta en liten paus innan jag ger mig på det igen ;) Det gick väl bra egentligen, men det var några missöden där som tärde på tålamodet, som redan innan är åt det mer korta hållet! 
Efter tapetseringen gick jag ut till resten av familjen som var i färd med att grilla korv. De har fått upp sin älskade studsmatta idag, ett säkert vårtecken! :) Tonårssonen muttrar dock att den inte har någon bra "studs". Han gick och började bygga på ett utedass istället. Kul att han gillar att bygga :) 
Jag känner väl lite att höjdarvädret det var igår..och inte så mycket idag..men jag drack en kopp kaffe eller två iallafall och samspråkade med minstebarnet som klagade på att han höll på att svälta ihjäl. 
Jag frågade honom om det brukade gå snabbare att få mat om man gnällde mycket och det svarade han nej på. Hon verkade dock inte förstå kopplingen jag ville uppmärksamma honom på, för han fortsatte att uttrycka sin frustration efter en stund. Två minuter senare var korven färdigrillad och faran över. Tur det. 
Vad ska ni göra på Valborgs då? Vi åker norrut för att hänga med min familj. Men först ska jag och maken arbeta. Jag slutar 12 men maken har heldag. Tråkigt. 
Igår lagade jag en tomat och lökpaj till middag som är supergod. Råkade av misstag radera bilden så jag har inget att visa. Men receptet kommer HÄR, rekommenderas varmt!
 
Liten kort sneakpeak på tapetseringen..Ja, det fattas en bit tapet där längst bort, men maken har i uppdrag att klippa till alla "specialbitar" så sätter jag upp dem sen. Jag är usel på att klippa rakt. Fråga bara min brorsa en gång när han tvingade mig att klippa honom. Han ba "Men klipp bara rakt av här i nacken". Trots vilda protester från min sida så tjatade han tills jag gjorde det och sen pratade han inte med mig på en vecka..
För övrigt har jag försökt klippa min egen lugg också och det slutade med att jag klippte bort hela luggen i mina fatala försök att jämna till. Det är typ 16 år sen nu men jag glömmer det aldrig! Det tog lång tid att växa ut!
Blev något stressad när jag upptäckte att jag varit alltför frikostig med att kapa tapeten nertill! Men vi har beställt höga golvlister så det kommer inte synas. Pust! Det är så det blir ibland när man har dyskalkyli ;) 
Jag ringde föressten vårdcentralen för ett par veckor sedan och bad att bli utredd för dyskalkyli. För att jag ville ha det på papper, svart på vitt. Jag VET ju att jag har det, men det hade varit så skönt att få det bekräftat. Men jag fick veta att ja, jag har alldeles säkert dyskalkyli utifrån min beskrivning, men att vara vuxen och inte ett barn eller ungdom i skolåldern innebär att prioritering för den här typen av svårigheter är NOLL. Tre års väntetid och då är det inte ens säkert de tar emot mig ändå. Det spelar ju ingen roll egentligen. Jag är ju som sagt vuxen och jag behöver inte befatta mig med matematik i någon större omfattning, men ibland stöter jag på hinder och det är tungt. Och jag kan känna mig så fruktansvärt sorgsen och besviken över att jag gått igenom en hel grundskola och halva gymnasiet innan jag fick någon hjälp överhuvudtaget. Andra året på gymnasiet fick jag hjälp av världens bästa mattelärare som hjälpte mig att klara den grundläggande mattekursen. Utan hans hjälp hade jag aldrig fått ett slutbetyg. Men det var först för ett par år sedan jag läste om dyskalkyli och att det faktiskt finns. Nåja, det är som det är och jag klarar mig hyfsat bra med miniräknare och med hjälp av människor i omgivningen som faktiskt kan matte ;) 
Nåväl, ska se om jag orkar få upp någon mer tapetvåd. Trevlig Valborgs på er!

Stökig hall och plockbricka med bubbel

Publicerad 2018-04-27 20:50:03 i Mat och dryck, Renovering,

Alla väggskivor är nu uppsatta. Beskåda det rådande kaoset..Familjen använder för närvarande det gamla skåpet som avlastningsyta. Ja, eller barnen använder skamlöst hela huset som avlastningsyta..men jag har sen bilden togs faktiskt försökt röja upp lite för att det ska bli enklare att tapetsera. Jag blir lite nervös av tanken. Jag har ju tapetserat flera gånger men ändå blir jag nervös innan jag kommit igång..men åh så fint det kommer bli sen..Med facit i hand borde jag inte försökt plocka fram pärlsponten från första början..men jag visste ju inte hur skadad den var under. Den här gången ska jag ta min renoveringsrevansch ;)
Men nu är tak och golvlister beställda och tapetklister inhandlat! Så fort jag hinner och orkar ska jag sätta igång att slänga upp våder :) Det ser ju verkligen inte kul ut det här..Jag har  dock haft en veckas beredskap och då väljer jag alltid att ta de lugnt, rätt vad det är får man åka och jobba så jag undviker att sätta igång några större projekt just den veckan. Men nu är beredskapen slut och en annan kollega har tagit över, så idag har jag slutat tidigt och nu väntar den traditionella "After-beredskap-plockbrickan" och självklart ett glas krispigt och väl kylt bubbel! Jag är såå redo för helgen :) Trevlig kväll på er!
Plockbricka med ostbollar, kex, rökt ost, rostbiffsrullar, laxröra och annat smått och gott. Mums! Bubblet rekommenderas varmt ("Ecoltura Rose") :) 
 

Bloggtystnad

Publicerad 2018-04-21 21:39:27 i Allmänt, Gott och blandat, Middag,

Det har varit tyst från mig ett tag. Det känns alltid lite trist då inläggen blir få och perioderna mellan dem blir långa. Men det har varit en del annat att pyssla med så jag har inte haft direkt något att skriva, ingenting som har lämpat sig för det offentliga rummet. Jag väljer med stor omsorg vad som är skrivbart och inte, och alltid med respekt för andra människor. Bloggen utgår ju från mig. Mina känslor och mitt perspektiv. Sista tiden har jag ställts inför en hel del självrannsakan. Det har varit saker att bemöta och hantera, processa och ta itu med och det är som sagt inget som platsat här. Sen är det svårt också, skriver jag för mycket om känsliga/jobbiga saker uppfattas jag som att jag mår jättedåligt och håller på att klappa ihop. Skriver jag bara om det som är bra så uppfattas jag som ytlig och glättig och som att jag lever ett uuuunderbart liv precis hela tiden. Och det är ju inte alls sant. Jag är ju en helt vanlig människa. Ibland är det bra, ibland är det mindre bra. Ibland lagar vi oxfile och ibland(för det mesta) lagar jag vardagsmat som blodpudding och falukorv och makaroner. Ibland har jag mer energi, ibland mindre. 

Renoveringsmässigt har det inte heller funnits något att skriva. Renoveringskaoset är fortfarande ett faktum. Jag har målat hallgolvet och maken stretar på med väggskivor, men förra helgen jobbade han med en vägg där det var riktigt bökigt att få till det med elkablar och allt sånt, så en enda skiva tog en hel dag att få dit. Och livet i största allmänhet kommer emellan. Så fort han fått upp skivorna kan jag ta över igen, tapetsera och sen få inreda. Jag är obeskrivligt less på skor och jackor huller om buller, lera dras in i hela huset då vi inte har någon regelrätt hall nu  och så all denna röra med möbler och prylar i köket som egentligen hör hemma i hallen!

Men jag har iallafall lagat lite god mat idag! Det blev smördegspaj med zucchini,  Siracha-Ranch och citronmarinerad grillad kyckling, rostad morotssallad med pumpafrön samt baconlindad sötpotatis till middag. (Jag gillar sötpotatis, ja)

 Recept på kycklingmarinad med citron hittas HÄR och Receptet på Siracha-Ranchmarinaden hittas HÄR. Ranchmarinaden användes även som sås/dressing, recept HÄR
 
Recept på Rostad morotssallad HÄR
 
Recept på Zucchinipajen HÄR
 
 
Förutom att handla och laga mat har jag inte gjort många knop. Vi hade pratat om att eventuellt grilla korv men vädret inbjöd inte till någon större uteaktivitet så det fick räcka med att dra fram grillen till middag. Barnen har roat sig med att spela ett gammalt tv-spel med sin pappa och sen har de varit ute och rastat sig och blött upp sig från topp till tå. ;)
Djupt koncentrerat pojkbarn spelar Sonic 2. 
 
Nu sover barnen och jag ska sjunka ner i soffan med en stor kopp kaffe. Önskar er en fortsatt härlig helg!
 
 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela