Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Ofrivilliga färgnyanser

Publicerad 2017-10-28 19:41:00 i Barnen, Halloween, Mat och dryck,

Igår var jag till frisören på första gången på ca fem månader. Min ordinarie frisör har slutat så jag har dragit lite på det hela, men till slut bokade jag tid på en salong. Igår var det alltså dags. Jag såg framför mig en spännande bayalage och någon fin frisyr. Frisören lyfte upp en tidigare blekt slinga av mitt hår när jag satte mig i frisörstolen och frågade: "Har du egen brunn?" Jag svarade att det har jag. Mitt hår och vår brunns inkompatibilitet är inte ett nytt fenomen. Vårt vatten och mitt hår går inte alltför väl ihop. Helst inte när det ska färgas! Och nu på sistone så har vi haft mer koppar och järn i vattnet än vad vi brukar ha av någon outgrundlig anledning, så de blekta topparna hade ju såklart en snygg skiftning i grönt (Jag har nog tyvärr blivit så van att se ut så, så jag har inte tänkt på det..visst har de känts lite missfärgade, men grönt..nej det hade jag missat)! Men hon föreslog då lite kopparfärger, för att dölja det gröna och färga hårbotten mörk, då jag hade världens utväxt. Hon fick färga botten två gånger dessutom. Jag kände mig som världens jobbigaste kund! Det är inte bara det att håret blir grönt. Det "mättas" även av mineralerna i vattnet och håret får svårare att dra åt sig färg. Det kan dessutom bli mindre roliga kemiska reaktioner.på detta Som att det inte är nog med att jag bara har typ fem strån att jobba med då jag är tunnhårig och har inte kvalite att ha långt hår som jag helst vill, dessutom ska vattnet ställa till det ytterligare! När jag kom hem klagade jag till maken och frågade honom om vi inte skulle koppla in oss på kommunalt vatten. Han påminde mig :"Jag kollade ju upp det innan vi flyttade hit, och det kostade runt 70.000". Han såg min reaktion och sa då "Det ÄR inte prio ett just nu, det vet du". 
Och det är ju inget fel på vattnet, alltså det är inte otjänligt eller så, men dessa metaller..ahhh!! Alterantivet är att hitta ett riktigt bra filter att installera, någon som kan tipsa om kunniga återförsäljare?
Jag blev nöjd iallafall, även om det inte blev exakt som jag hoppats på från början :) 
Senare på kvällen testade jag att göra pepparkaksgranola. 
Det doftade juligt i hela köket! 
Granolan gjorde jag med anledning av ett recept jag gärna vill testa. Nämligen desserten Snabb Cheesecake med pepparkaksgranola. Recept hittar ni HÄR. Jag sötade mer än vad som stod i receptet, då jag ville ha lite sötare smak. Gott blev det! 
Idag har barnen fixat pumpor
Sen har de kört en favorit i repris..klistra pappersspindlar lite varstans i huset så jag skulle få hjärtsnörp!
Nu till kvällen har vi ätit middag, det blev basilikafile med medelhavssting och sötpotatispommes. Det är ett favoritrecept jag gjort massor av gånger under åren. Recept HÄR.
Efter middagen hade barnen lite party med godis, musik, och läsk!
Det dansades för fullt under en stund
Tonårssonen kunde inte lägga ifrån sig mobilen när han skulle dansa, därav hans lite udda moves..
De två mindre barnen har toktjatat om Halloweenkläder och när jag till slut gav efter och köpte tre olika dräkter att välja på så slutade med att minstebarnet inte skulle ha någon alls. Suck! Det ska jag lägga på minnet till nästa år. 
Nu är det snart dags för de mindre att äntra bäddarna, jag ska gå och se om jag kan hitta någon riktigt läskig film vi andra kan se på när de "små" somnat :) Trevlig helg på er!

Paradoxerna

Publicerad 2017-10-25 11:22:34 i Barnen, Explosiva barn,

Idag blev det visst VAB för mig och minstebarnet. Förra gången fick jag vända om på väg till jobbet då han började kräkas på förskolan, idag var jag betydligt mer uppmärksam och kände igen varningssignalerna direkt! Maken skulle på obligatorisk (och kostsam) kurs i två dagar så han kunde inte vabba. Egentligen kan inte jag heller det(arbetslivet är inte skapt för småbarnsföräldrar, i tell you), men någon måste ju vara hemma! Så nu fick det bli jag. När maken kommer hem ska jag åka en sväng till jobbet och se vad jag kan beta av från arbetshögen, och eventuellt jobba lite här hemma under morgondagen. 
Soffläge för hela slanten
 
I måndags hade vi utvecklingssamtal för dottern. Jag tror jag nämnt det tidigare, att vi lyft problematiken kring hennes ork och förmåga att hantera matte till hennes lärare som bekräftade att hon också uppmärksammat att det finns vissa svårigheter på det området. Under utveckingssamtalet framkom även att dottern har svårt med läsning och skrivning, hon "fastnar" i texterna upprepade gånger och tar sig inte vidare på egen hand och hon tar låång tid på sig att skriva orden de ska träna på. Hon vänder ofta både siffror och bokstäver baklänges och har svårt att släppa om det inte blir perfekt, då suddar hon ut allt och vill börja om på nytt, med stor möda och irritation. Att hon har svårt med matte var också tydligt, hon får ibland sitta inne på rasten och jobba eftersom hon inte hinner färdigt. Precis som vi beskrivit det här hemma, precis på samma sätt beskrev hennes fröken hur dottern verkar "glömma" varje gång hur hon gjorde tidigare. Hon får liksom börja om från början varje gång, för hon kan inte relatera och komma ihåg hur hon räknade tidigare och ibland var det samma problematik när hon ska läsa och skriva. Fröken beskrev även att dottern har svårt att tolka av texter, dra slutsatser och svara på frågor baserad på vad hon nyss läst. Fröken uttryckte en viss förbryllan gälland det, eftersom dottern egentligen kan det här. vi höll med. Vi vet inte heller varför det blir såhär. Vi kom iallafall överens om att skolan ska ordna läxhjälp efter skolan en gång i veckan och sen har hon fått lite hjälpmedel för att få ro i klassrummet, bland annat sitta med hörlurar på när hon ska räkna matte. Farmor som är pensionerad lågstadielärare och med ett till synes oändligt tålamod kommer att hjälpa henne med läxan en gång i veckan. 
Men visst blir jag fundersam. Hur kan det bli såhär, och vad beror det på? Allt det som jag beskrivit om henne och problemen börjar dyka upp även i skolan, men det finns ingen diagnos enligt BUP:s utredning? Missförstå mig inte, det är inte så att jag VILL att hon ska ha en diagnos. Men faktum är att den problematik vi upplever kring vår dotter är äkta i allra högsta grad och det är fruktansvärt frustrerande att inte veta vad som gör att det blir såhär! Om hon åtminstone hade en diagnos hade vi kunnat sätta oss in i hur vi ska hantera det bättre. Vi vill ju hjälpa henne och stötta henne på allra bästa sätt. Vi jobbar så gott vi kan med lågaffektivt bemötande, men vi känner oss rätt maktlösa i det här. Men hennes fröken skulle iallafall lyfta det på något slags kollegialt samråd som jag förstod det och rådgöra med specialpedagogen på skolan samt delge henne den utredning som gjordes förra året, så får vi se vad som händer. 
Den lilla drömmerskan, med ett hjärta av guld och en vilja av stål. 
 

Frostnupen trädgård och renskrapad fasad

Publicerad 2017-10-21 16:15:00 i Foto, Helg, Höst,

Natten har inte varit så sömnrik som jag hoppats, den har präglats av riktiga nattmaror. Jag har drömt flera obehagliga mardrömmar som jag vaknat ur med ett ryck och med bankande hjärta. Nu kommer jag inte ihåg drömmarna riktigt men jag har drömt om hemsökta hus och ödsliga vindsutrymmen bland annat. Och siffran 50(!), i drömmen var det jätteviktigt. Kan dock i vaket tillstånd inte begripa vad det betyder. Måtte jag sova bättre inatt...
Jag har varit ute på gården och plockat undan alla saker för vinterförvaring nu innan snön kommer. Jag trodde att det skulle gå snabbt, men där hade jag fel ;)  Alla dessa miljoner grejer alltså..det var cyklar och leksaker och trädgårdsmöbler och krukor och växthus och det ena med det andra! Men det var väldigt skönt att få vara ute och lufta sig, jag har ju längtat så mycket efter en vacker höstdag! 
Trädgården är nu vinterredo. Fågelskrämman blickar tålmodigt ut över nejderna i väntan på våren. 
Brorsonen har skrapat och jobbat på vårt hus i flera veckor. Han har varit superduktig!
Dessa två sidor har han i stort sett skrapat själv. De andra sidorna har inte slitits alls lika hårt av väder och vind så där kommer vi inte behöva skrapa, bara byta ut lite panel under ett fönster samt en bit av offerbrädan nertill. Det ska bli så roligt att få måla om nästa år och ge huset den pampighet det förtjänar! 
Våra fönsterbågar är orginal men alla innerfönster fattas. Jag antar att de kanske åkte på tippen i samband med att rutorna byttes ut. Någon gång när vi har råd och kan prioritera det, typ när jag är 98 , så skulle jag vilja ha handblåsta glas i bågarna igen. Det är stor skillnad! Men en sak i taget. 
Dottern får en övernattningskompis nu i eftermiddag så det börjar bli dags att fixa iordning lite middag nu. 
Trevlig lördag!
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela