Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Trams och flamsafton

Publicerad 2017-03-30 20:20:52 i Barnen, Katter, Studier,

Som jag tidigare nämnt och en del av er säkert kommer ihåg, så bor det två katter här på gården. Pappan i familjen är svårt allergisk mot pälsdjur av alla de sorter så för att kunna ha katt och hålla råttorna på avstånd har vi löst det genom att katterna bor ute i garaget. De har ett eget varmbonat rum i garaget som tidigare varit snickerirum. Vi har satt in kattluckor, en in till garaget och en in till själva rummet så att de ska kunna vistas fritt ute och inne. De har bott hos oss lika länge som vi bott i huset och det har fungerat jättebra. Det enda som är lite knepigt är att den ena katten är väldigt sällskaplig och kelsjuk. Hon vill vara inne med gårdsfolket i huset och hon älskar vår dotter!

Hennes syster gillar oss alla och vi får gärna klappa henne och kela en stund, men in kommer hon aldrig, hon tycker bara att det verkar läskigt.

Vi har då och då besök av främmande katter på gården, vilket våra katter inte tycker är så där superroligt. Det händer lyckligtvis inte så ofta, men nu har vi alla fall haft flera besök av någon katt på sistone. Katten F, den mer introverta, hon drog iväg på äventyr ett par dagar och lämnade helt sonika den kelsjuka och sällskapliga kattsyrran P hemma. P blev orolig och ledsen och sökte efter syster F i flera dagar. När det dessutom kom en främmande katt och smög sig in i deras hem blev hon riktigt orolig, alldeles stissig for hon omkring och jamade och ville in i huset! Häromkvällen kväll smet hon således in i huset och spurtade direkt in i dotterns rum, ihärdigt jamande. Vi försökte hyssja henne, men ni vet hur lätt det är att hyssja en katt? Precis. Hon ignorerade våra förmaningar och hoppade upp på dotterns säng, trampade omkring på henne tills dottern förvirrat vaknade och såg förvånat på katten. Då la sig kattrackaren på dotterns bröstkorg och började spinna av hjärtans lust. Alltså förstår ni hur hjärtslitande det var att lyfta ut henne igen?

Jag frågade pappan om inte han kunde sova någon annanstans istället..? Nej det ville han ju inte ;) Så katten fick gå ut..och för att hålla katten trygg och mindre orolig så fick vi låsa kattluckan in till garaget för att förhindra ovälkomna gäster. Lyckigtvis kom syster F hem nästa morgon och ordning verkar nu vara återställd!

Det har varit trams och flamsafton hos oss ikväll. Dessvärre var varken jag eller pappan inbjudna till skrattfesten. Det var endast två övertrötta barn som höll låda..men nu sover de iallafall! Och jag ska plugga. Just nu är det supermycket. Jag funderar om jag tagit mig vatten över huvudet, men mannen peppar och säger det här går bra..en kollega sa "Snart är det över!". Jag får påminna mig om att jag gör det här för min egen skull främst. Och att jag vill. Men jag hade gärna haft mer tid! Checka in min lilla kurslitteraturhög..

 Lägg därtill femtioelva vetenskapliga artiklar på engelska..
(Snart är det över..mantrat..)
För att tänka på något roligare bjuder jag på en sedvanlig inredningsbild. Jag var och köpte denna växt nu i veckan, precis vad jag letade efter :)
Någongång när jag får tillbaka mitt liv efter denna termin, så ska jag fixa och dona med lite måleri tänker jag.
Trevlig kväll, nu ska jag skriva hemtenta. Jeiii.

 

 

 

 

Shoppinglördag

Publicerad 2017-03-26 08:51:03 i Earth hour, Friluftsliv, Gott och blandat, Mat och dryck, Personligt,

Godmorgon! Det ser ut som att vi har ännu en härlig dag att vänta! 3 plusgrader hos oss och klockan är inte ens halv nio. Jag missade hela utevistelsen igår då jag och dottern var på shoppingtur, då jag hade lovat henne sen länge att hon skulle få köpa en täckbyxa och jacka om vi hittade något på rea. Sen var vi i behov av en mor och dotter-dag då minstebarnet är så extremt mammig och tar det mesta av uppmärksamheten! Det blev en bra shoppingtripp, vi köpte en dress som var nedsatt till halva priset och lyckades knipa sista exemplaret i hennes storlek. Sen köpte vi lite grejer till minstebarnets krypin och en ryggsäck, för det har han så gärna velat ha när han sett att storasyskonen har..
 
Efter shoppingen åt vi lunch och avslutade till sist resan med att fika på mysigt cafe. Det fanns en loppis alldeles intill också så där fyndade jag en trasmatta.
När vi kom hem skulle det förstås provas och fingras på, och de var tack och lov mycket nöjda.
Min matta som jag fyndade..vi hittade inte prislappen när jag skulle betala så jag fick den för 30 pix. Sen upptäckte jag hemma att prislappen visst fanns där och den kostade egentligen 70 kr, så där hade jag tur :)
 
Minstebarnet fick en bollslinga till sitt rum. Det är lite svårt att göra det bra, men en får försöka så gott det nu går trots att det går grova rör och sitter en stor skrymmande tank i ett hörn! Här kommer några bilder från hans krypin. Litet som sagt, och svårfotat och svårmöblerat,det är har ju egentligen varit en sån där "kattvind" som det kallas från första början..men jag tycker det är ett helt okej första rum.
Den gamla utdragssängen på bild agerar numera stor förvaringslåda då han istället övertagit storasyrrans gamla säng.
Oj nu ser jag att jag fått med det röda smetet på väggen i bild..det kämpar jag med att få bort. Det är storasyster som försökt sig på ett konstverk med läppglans när rummet var hennes!
Sovhörnan.
Fönstret är litet, men det ger ett mysigt intryck i rummet tycker jag
Morgontofflorna vid sängen, förstås
Senare till kvällen deltog vi i Earth Hour och jag tände fotogenlampan. Den trilskades som bara den..men till slut, efter att jag plockat ur veken och trimmat den så fungerade allt som det skulle. Den är ju väldans fin när den är igång, men den är tålamodsprövande av stora mått! Och varje gång den börjar krångla så tänker jag att "Nu räcker det, nu ska den elkonverteras!" och så när den fungerar och lågan brinner så vackert i lampan..då tänker jag att nej men nog är den ju vacker när den går på fotogen.. ;) Det tar tid att lära sig, men jag tror att jag kanske börjar ha några knep på lut för att få den att samarbeta med mig framöver :)
 
Nu ska vi äta frukost och sen ska vi skynda oss ut i vackervädret! Trevlig söndag på er!
 
 
 
 

Gamla bilder från en svunnen tid

Publicerad 2017-03-22 20:24:00 i Gamlafoton, Historia,

För ett par månader sedan kom jag i kontakt med en person som tillhör släkten som bott i det här huset i generationer. Han efterlyste ett bomärke som ska vara inristat någonstans på en timmervägg i bagarstugan hemma hos oss, men jag har tyvärr inte hittat igen det än. Timmerväggarna i bagarstugan är övertäckta med lite gott och blandat i materialväg, både träpanel och någon slags glasvävstapet(?). Bagarstugan är ett projekt det också, men i dagsläget är den inte prio 1. Hursomhelst, så började vi prata om huset och han var nyfiken på hur det ser ut idag. Jag visade lite bilder och till min stora lycka har han lyckats hitta ett par gamla bilder på vårt hus hemma hos sina föräldrar som han skickade till mig via meddelande på Facebook. Fantastiskt roligt att se! Att få se bilder, höra husets historia, hitta föremål och andra små spår är mycket betydelsefullt. Det hjälper ju oss att lägga pussel och skapa en tydligare bild av hur det en gång sett ut och hur människorna levde.Vi kommer aldrig att kunna återskapa allt på exakt samma sätt, men det är verkligen värdefullt att ha något att utgå ifrån och när man får känna historiens vingslag genomsyra sin egen tid, det är så häftigt! Den där farstkvisten är även den ett minne blott. Sorgset. 

På den här senare bilden, troligen tagen någon gång under andra världskriget har huset fått sin beklädnad och är vitt. Fönstren i bagarstugan är utbytta sen dess.

Bilder inifrån huset verkar i största allmänhet vara sällsynt, men jag har fått en. Jag har tittat på den så många gånger att jag tappat räkningen ;) Tagen i köket, märklig men rolig känsla på något sätt..att det bott så många människor i vårt hus och så många generationer. Jag har även fått veta att några av dem emigrerade till Amerika.(Inte de på bilden dock) Jag är inte helt säker på vem på bilden nedan är, men han jag fick dem av har förklarat vem han tror att det är.

 Från dåtid till nutid! I helgen ska jag och dottern åka iväg på en liten shoppingtur. Hon behöver lite kläder och minstebarnet suktar efter en ryggsäck. Själv tänkte jag försöka hitta någon liten hylla till hans krypin och gärna en sån där bollslinga för att göra det mysigt. Jag pysslade ihop två tavlor ikväll också av två gamla ramar och bilder ur en övergiven och trasig barnbok.
Jag har tappat stinget så mycket under ett par månader. Jag har inte lagat någon god mat och jag har knappt fixat och donat. Jag har inte ens fixat några bordsdukningar. Jag har varit ganska trött och stressad. Det var en period här under hösten och vintern som fick mig att tappa fart och ork. Men det börjar reda upp sig. Pyssel och fixsuget kom tillbaka när vi fixat dotterns rum. Det gäller att prioritera det som får en att må bra. och ibland får man påminna sig om vad man brukade tycka om att göra, för ibland tappar man det också.
Nu ska jag avrunda för ikväll. Vi hörs kanske till helgen igen! Må så gott :)
 

 

 

 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela