Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Det är ju så här det ska vara att ha semester..

Publicerad 2017-07-24 21:15:52 i Allmänt,

Idag fick vi äntligen njuta av lite sol och värme! Fantastiskt :D Det är ju såhär det ska kännas när en har semester! Jag angrep och kapade skoningslöst diverse buskar med häcksaxen, fyllde lite mer vatten i badtunnan, rensade ogräs och tvättade och hängde tvätt. Minstebarnet hjälpte mig med lite göromål, men lekte för det mesta i närheten. Här på bild kikar han ut från katternas ingång till garaget :) Dottern fick hit en kompis så de roade sig helt själva. 
Mannen klippte gräset. Varför växer aldrig våra odlingar på samma sätt som ogräset  och gräsmattan gör?
Det blev ju till och med sommarklädesväder..vi som gått omkring i varma kläder som om det vore september..
Och det fantastiska att få hänga ut tvätt på tork igen efter en lång tid av regn och dassigt väder, ljuvligt!
Nu till kvällen drog vi och badade. Det var isande kallt och jag doppade mig med skallrande tänder..men nu kan jag säga att jag badat i sommar iallafall ;) Imorgon planerar vi att trippa iväg till storstan för att göra lite ärenden och träffa vänner, det blir trevligt :) 
En vän och jag pratade föressten om det här med lycklighetsnormen i helgen. Sociala medier som låter påskina barn som tindrar med ögonen och är nöjda och glada mest hela tiden och människor som har det underbart och fantastiskt och mysigt precis heeela tiden. Och att det är lätt att själv känna sig lite mindre lyckad i jämförelse. Men jag tänker att vi är ju alla mänskliga och de flesta av oss är inte lyckliga exakt hela tiden. Vi blir faktiskt sura ibland både på vår partner och våra barn och vädret och ja, det mesta emellanåt! Men jag tror att de flesta av oss också undviker att lyfta just detta på sociala medier, det är altid lättare att fokusera det som är kul och bra. Personligen skriver jag aldrig om tex om jag och maken blivit oense eller dylikt,problem med barnen, känsliga saker som rör jobbet eller andra mer privata grejer för jag tycker inte att det är schyst att hänga ut någon annan eller att skriva saker som helt enkelt inte hör hemma i offentlighetens obarmhärtiga ljus. Jag försöker tänka att jag ska kunna stå för det jag skrivit och aldrig skriva något i affekt, för det blir inte bra och för det mesta så ångrar man sig bara efteråt. 
Önskar er alla en härlig kväll iallafall!
 
 

En vecka kvar

Publicerad 2017-07-23 16:52:00 i Dukning,

Imorgon inleds den allra sista semesterveckan. Som vanligt har tiden susat iväg. Men vi har ju Kreta att se fram emot i September, och det blir  förhoppningvis något att leva lite på under den mörka hösten.  Igår hade vi vänner med några av sina barn på besök så vi passade på att elda såväl bastu och badtunna såväl som grillen! Jag fixade en liten dukning med blommor och blader:
Middagsmaten var inget extraordinärt, det blev grillad kyckling och grillad fläskfile med hemgjord beasås, sötpotatispommes och klyftpotatis och egentligen en rödvinssås också men den gick dessvärre åt skogen där på slutet..så den fick istället hamna i slasken!
Gästerna har åkt hem för ett par timmar sen och vi har ägnat oss åt att göra lite nytta. Maken har skrapat huset och jag har skrubbat upp badtunnan och påbörjat en ny vattenfyllning. Vi har varit flera som badat i den på sistone så vi resonerade så att det är bra om vi byter vatten efter halva säsongen och rengör tunnan så det inte blir smutsigt. Vi har ju reningsverk och sätter reningstabletter i, men som sagt, vi har varit flera och badat så det är dags att fräscha upp tunnan igen :)
Husskrapningen är så ofattbart tråkig. Jag har skrapat och skrapat och sen när man har mjölksyra i armar och händerna värker, då backar man bakåt och ser att okej jag har skrapat ungefär ett frimärksstort område här..bara resten kvar då! Jag känner mig som vintergatan i förhållande till universum när jag tänker på skrapning av vårt mastodonthus. Vi har sagt till barnen att de ska hjälpa till. De blev väldigt upprörda. väldigt. Det kan till och med vara så att någon av dem brast ut i gråt. De har alltså inte begript att vi menade allvar med att de skulle vara med och skrapa huset, att det var dealen för att istället för att hyra in blästring lägga pengarna på Kreta-resan. Jag brukar fråga dem "Men tror du att JAG tycker att det är jättekul att diska/städa/tvätta/laga mat/skrapa hus..etc?"
Då brukar de bli tysta en stund, men fortfarande hyfsat trumpna. De vet inte hur bra de har det! :)
Nu ska vi tända grillen på nytt och styra upp lite middagsmat här. Trevlig söndag!
 
Uppdatering:
Hoppsan, jag glömde visst lägga till fotona jag tog senare på kvällen :D Här kommer några glimtar från gårdagen :)
 
 

Glimtar från en bilsemester

Publicerad 2017-07-17 21:44:00 i Gott och blandat, Roadtrip, Semester,

Nu var det länge sen, igen..,men vi har varit på resande fot i över en vecka s det är först nu jag har tid att skriva och att sortera alla bilder! Vi har hunnit med att vara både i Finland med min familj och sen neråt Sverige med maken och barnen för att hälsa på kusiner som bor där :) Det är kul att resa och flänga, men visst är det skönt att komma hem igen! Vi börjar med några bilder från Uleåborg i Finland där vi började vår bilsemester :)
Vi hyrde stuga på campingen över en helg.
 
Oklart varför minstebarnet ser aningen skamsen ut..kan eventuellt bero på att han fick en tillsägelse om att det var strängt förbjudet att hoppa jämfota över grillen!
 
Barnen flängde runt mest hela tiden :) På bilden nedan är det äldsta sonen och en av hans kusiner. 
På lördagen promenerade vi allihopa in till centrum och kikade på matmarknaden och saluhallen men vi pausade vid en bro för att kika på vattnet och fota lite. Minstebarnet och hans morbror kikar på något spännande..
Vi passerade en annan bro där kärlekspar förseglat sin kärlek med hänglås. Jag undrar vad de gör om kärleken trots allt tar slut? Smyger dit mitt i natten med en bultsax? Eller så får de vara kvar, vad vet jag.. men det är fint hursomhelst! 
Och så åt vi mat förstås, en del av oss hade handlat gott på saluhallen till och med.
Och barnen badade i det iskalla vattnet. Brr!
Det blev bad både inne på äventyrsbadet och ute vid havet. Sen åkte de större barnen en superläskig karusell. Jag var på vippen att åka jag med, men när jag såg den snurra runt och fara upp och ner lite hur som helst så avstod jag. Jag har blivit gammal. Förr i tiden hade jag tveklöst äntrat en sån karusell och med stor glädje. När jag var ung så att säga :D
Vi sov hemma en natt och packade raskt om väskorna för att bege oss över halva Sverige, ner till mina kusiner för att hälsa på, favorit i repris från förra året. Lite blandade bilder från vår Hälsingland-tripp!
Minstebarnet kom minsann ihåg att han hade fått, som han själv uttryckte det: "Fått dega med deg" när vi var där sist och jodå, visst fick han göra det igen :)
Han serverade mig en prinsessbakelse :)
Båda mina kusiner som bor där nere har stort intresse för självhushållning och odling. Hos kusinen vi bodde hos under vår vistelse hade de fått till det så fint, så jag tog en bild. Jag hoppas det ser ut ungefär likadant hos oss i framtiden!
Vi var iväg på en massa utflykter förstås..jag hade inte med mig kameran hela tiden men vi tittade bland annat på gamla kyrkor, museum, interaktiv sagoberättelse, badstränder och hälsingegårdar. Här nedan är några bilder på en riktigt gammal kyrka, tror från 1100-talet?
Jag har föressten kommit på att det där utrymmet under trappen som jag hittade när jag rev bort en igenspikad lucka i hallen, det är förmodligen en del av en annan trapp, en äldre. Som jag förstått det har det en gång i tiden bara varit en lucka upp till övervåningen och det förklarar trappens utseende..jag tror att den gamla trappen såg ut ungefär såhär:
Hos oss är själva "trappen" bortplockad och bara de undre brädorna kvar(brädorna som ligger under själva trappen som på bilden, om ni hajjar), men det finns en trapp/stege ute i bagarstugan som ser ut ungefär sådär och har samma blågrå nyans som brädorna under den nuvarande trappen. Så jag vet inte helt säkert, men gissar att det är så det hänger ihop och att trappstegen och brädorna som går ända upp till övervåningen under nuvarande trapp hör ihop :)
Allt i kyrkan var i handsnidat trä. Vilket arbete det måste ligga bakom!
Barnen har lekt och busat
Jag stod nedanför med hjärtat i halsgropen! Men allt gick väl.
Sen hälsade vi på några hästar
Och så jagade de såpbubblor! Haha :D
Jag fick sällan med alla barnen på bild samtidigt. Och ibland ville de inte vara med :)
Jag tog massor av bilder, men ändå går det ju inte att fota allt..en får nöja sig med några glimtar :) Det har varit superkul att resa och se nya platser samt träffa nära och kära, men som ni vet..borta bra men hemma bäst! Idag kom vi hem och det är jätteskönt att vara hemma. Nu ska vi roa oss mestadels på hemmaplan de två sista veckorna av semestern. 
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela