Norrbottensgården

På den här gamla gården någonstans i Norrbotten bor en familj bestående av två vuxna, tre barn och två bondkatter. Huset byggdes någon gång under 1800-talets mitt och flyttades till sin nuvarande plats 1914. De som bor här gör sitt bästa för att varsamt renovera efter tid, ork och plånbok. Hon som pysslar med den här bloggen är en renoveringsamatör med tummen mitt i handen och huvudet fullt av kreativa idéer. Här avhandlas livet i stort och smått och en hel del handlar om loppis,fotografering, byggnadsvård,god mat och antika möbler.

Svajigt med skrivarorken

Publicerad 2017-08-27 17:22:38 i Dukning, Odling,

Long time no see..lusten att blogga har varit rätt svajig. Orken och lusten har inte riktigt varit kompatibla på sistone. Jag brukar ju undvika att skriva negativa saker om barnen men jag kan väl iallafall säga att vi har en dotter som är lite "intensiv" i sina känslor och medföljande humörsvängningar och det har varit lite svårare med det på sistone vilket innebär att hela familjen blir lite trötta emellanåt. Vi jobbar på det, men lätt är det minsann inte! Hon kan vara världens finaste men också knepig mellan varven på ett sätt som vi ännu inte riktigt fått grepp om. Vi får se vart livet leder oss framöver med detta. Nog om det, nu till det triviala!

Jag upptäckte plötsligt, efter att ha bott här i närmare fem år, att vi har massor av hallonbuskar på tomten!

 

Det var en trevlig upptäckt! :) Vår tomt har varit väldigt eftersatt och buskar och träd har frodats hejvilt utan ansning i flera år, vilket medfört att vissa växtligheter försvunnit i all annan sly och grönska. Vi har verkar också ha lyckats skaka lite liv i vinbärsbuskarna efter att ha ansat dem kraftigt. 

Det tar sig trots allt här hemma. Vi stretar och sliter och det känns ofta som att INGENTING händer men det gör ju det ändå. Odling är fortfarande ett nytt och tämligen främmande begrepp, men vi lär oss mer och mer och försöker utveckla odlingen mer varje säsong. Vi har odlat potatis i pallkragar och det har gått riktigt bra. Potatisen har vuxit fint. Vi hade stora potatisland de två första åren men drabbades hårt av knäpplarver så allt gick till spillo!

 

Nästa år utökar vi istället mängden och antalet pallkragar. Övriga odlingar vi planerar att kicka igång till nästa år är att odla lök, morötter(misslyckades fatalt med detta i år), smultron(förra årets plantor frös ihjäl under vintern) och ännu mer jordgubbar.

Sen har jag efter typ två år äntligen kommit till skott med att måla taklisterna. :) Men det måste på ett varv till där.. . Vi har även bytt dörr till dataskrubben och det blev så bra!

 Vi byter ut de tidigare dörrarna allt eftersom. Ursprungsdörrarna är upp-eldade av tidigare ägare sen länge, tyvärr. De ersattes därefter med gabondörrar. Det är inget fel på gabondörrar egentligen men vårt hus kräver lite mer än så för att göras rättvisa.
Det går framåt, sakta men säkert. 
Avslutar med några bilder från senaste dukningen:
Nu ska jag passa på att betala räkningar innan maken och barnen som åkt för att hämta hem thai-mat kommer hem. Trevlig söndag på er!

Veckans loppisfynd

Publicerad 2017-08-12 15:12:00 i Loppisfynd,

Jag har inte besökt någon loppis på länge. Jag vet inte riktigt varför, det har bara blivit så att jag tappade sugen under en period. Men nu har suget kommit på nytt, det hör väl ihop lite med annalkande höst och drömmen om att fixa, dona och pyssla! Så nu i veckan har jag hunnit med två loppisar och även fått med mig några fina fynd hem :)
 
8 stycken fina tallrikar, jag började genast tänka på olika dukningsvarianter..och ljuslyktorna passade så bra till tallrikarna!
Minstebarnet fick en tröja. "Jag vill inte ha den!" Utbrast han när vi stod på en gårdsloppis idag och jag var på väg att betala den. Han fick den iallafall, varma tröjor behövs på vintern :) Han fick istället välja lite leksaker. Dottern handlade i vanlig ordning kläder..
Jag skulle köpa en trasmatta och swishade beloppet till hon som sålde. Så långt allt gott. Sen kom jag hem och upptäckte att det var TVÅ mattor, den ena inrullad i den andra! Men jag lyckades hitta igen hennes nummer och skyndade mig ögonaböj att swisha pengar för den andra mattan också. Himla fina är de, i ullmaterial och varma och goa att gå på! 
 
Efter loppisen idag åkte vi och handlade. Jag begriper inte vad det är med minstebarnet just nu. Nog för att han kallas "minitornadon" emellanåt, men han testar verkligen vårt tålamod nu! Det är så himla kul när man står där i mataffärn och försöker avstyra det något av barnen(oftast minitornadon då)från att ställa till en scen, att stå där och le krampaktigt åt förbipasserande och samtidigt försöka väsa till barnen "Nu skärper ni er!". 
Och den där stressen som alltid kommer krypande, för en har ju läst både en och annan artikel som florerat på Facebook om hur otroooligt jobbigt det är för omgivningen när barn väsnas på offentlig plats! Joo, tack, jag är väl medveten om det! Nåväl, det hela fortlöpte utan större fadäser men pappan och jag pustade ut när vi satt i bilen..
Nu är de ute och leker iallafall. Jag ska försöka göra någon nytta.
 
 

En dag i Storforsen

Publicerad 2017-08-06 10:43:46 i Utevistelse, Utflykt,

Igår åkte vi till Storforsen tillsammans med makens morbror och hans fru. Vi åt lunch på hotellet och sen påbörjade vi vandringen längs med forsen. Barnen hade mycket spring i benen och var otåliga, som synes!
 
Minstebarnet verkade ha kastat sina öron i forsen för han hörde då ingenting! Han sprang som en liten vessla över stock och sten, och klättrade utan minsta konsekvenstänk. Jag hade hjärtat i halsgropen mest hela tiden! Och sur blir han ju när han får förmaningar, han ville gå själv och absolut inte hålla handen eller bli buren..det hann bli ett och annat grinkalas och vredesutbrott för den lille minitornadon innan vi var längst uppe. Han är rätt kul den där gossen, just för att han kan vara världens sötaste lilla tjatterapa med sprudlande humör i ena studen och i nästa är han rasande och tårarna sprutar..mycket känslor i en liten kropp!
 
 
Forsen är verkligen fantastisk, dessa vattenmassor som ser ut att koka och det bara öser ner i en rasande fart! 
 
 
När vi kom ner igen var jag helt slut! Alldeles trött i både kropp och sinne efter alla duster med det lilla barnet med den stooora viljestyrkan. Pust! Jag och maken var rörande överens om att detta gör vi inte om de närmsta fem åren! ;) Efter Storforsen åkte vi till makens morbrors och hans frus stuga de har i närheten och där åt vi middag och drack kaffe. Rent logiskt så vet jag ju att vi varken skulle ha ekonomi eller ork att ha en stuga när vi har ett så stort hus och stor gård som vi nu har och med alla sysslor det innebär, men åh så jag kan sakna stuglivet! Så mysigt att få packa och dra iväg till en stuga, det blir på ett annat sätt än när man är hemma hela tiden. Vi hade ju stuga förr, men sålde den då vi köpte det här huset och det var tråkigt, men nödvändigt. Vi älskar vårt hem givetvis, men jag tror ni förstår hur jag menar? Vi har ju varken båt, eller husvagn eller husbil heller så visst kan man sakna det där med att ha stuga :) Vi har haft brorsonen här en vecka, han har hjälpt oss att skrapa huset. Han åkte hem igår för att ta sig en paus, men han kommer kanske tillbaka idag. Vi låter han komma och gå som han vill, att han hjälper till är ju bara en bonus för oss. :) Jag gruvar mig en del för när vi ska högt upp på huset, på gavlarna då det är så ruggigt högt. Vi måste ju hyra skylift eller byggställning men vi klurar på vad som blir bäst och enklast då marken lutar en del åt alla håll och kanter ;) 
Stora sonen har också krafsat lite fasad :)
Igårkväll när vi kom hem och nattat de minsta barnen såg jag, maken och stora sonen en rysare på Netflix som heter "Honeymoon". Den började så himla bra, i sitt förfarande rätt olik andra rysare jag sett, och mycket lovande där iallafall jag satt på helspänn och tänkte vad som komma skulle..men sen när finalen kom så var det riktigt, riktigt dåligt! Vilken besvikelse :( Gillar ni utomjordingar, se den. Gillar ni inte det, välj en annan film!
Trevlig söndag 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela